BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

nyelv / language: hu | en
A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Kémiai és bioszenzorok

A tantárgy neve angolul: Chemical and Biosensors

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVEAAA708 2+0+0/f 3

A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

 Dr. Gyurcsányi E. Róbert, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Gyurcsányi E. Róbert

egyetemi docens

Szervetlen és Analitikai Kémia

Jágerszki Gyula

tud. segédmunkatárs

Szervetlen és Analitikai Kémia

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

analitikai kémia, fizikai kémia (elektrokémia), a biokémia alapjai

matematikai és fizikai alapismeretek

Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:

Analitikai Kémia Labor (BMEVESAA403)

A tantárgy célkitűzése:

Az analitikai kémia egyik fontos részterületét a kémiai és biológiai szenzorok alkotják. A kémiai szenzorok analitikai jelentősége, hogy nemcsak laboratóriumokban, hanem élő szervezetben és közvetlenül a vizsgálat helyszínén is használhatók, mintaelemzésre, kémiai és biokémiai folyamatok nyomon követésére, illetve szabályozására. Az előadás célja a szenzorok fontosabb típusainak és működésük alapjainak a megismertetése, illetve a fejlesztéshez szükséges interdiszciplináris, integráló szemlélet elsajátítása. Cél továbbá a szenzor technika alkalmazhatóságának  bemutatása különböző, a társadalom számára is fontos területeken, így az orvosdiagnosztikában, környezettudományban és az anyagtudományban.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Gyurcsányi E. Róbert

Egyetemi docens

Szervetlen és Analitikai Kémia

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.

Ismeri az alapvető kémiai és bioérzékelők müködési elvét és felépítését, illetve a folyamatos, on-line mérések jelentőségét.

Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.

Ismeri az alapvető kémiai és bioérzékelők típusait és főbb alkalmazási területeiket.

Képesség

Képes a korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, új módszerek elsajátítására és bevezetésére, az emberi egészséggel kapcsolatos hatásmechanizmusuk felismerésére.

Képes extrapolálni a kémiai és bioszenzorok tervezési elvét új elemzési módszerek fejlesztéséhez.

Képes laboratóriumi, félüzemi és üzemi szintű mérések elvégzésére, értékelésre és a fejlesztés részfeladatainak elvégzésére.

Képes a kémiai és bioérzékelők jelének alapszíntű feldolgozására és értelmezésére, a leggyakoribb hibaforrások kiküszöbölésére.

Attitűd

Törekszik a szakterületén alkalmazott legjobb gyakorlatok, újabb szakmai ismeretek, módszerek megismerésére és alkalmazására.

Törekszik integrált szemlélet alkalmazására és az elvégzendő elemzést tág kontextusba helyezni.

Autonómia és felelősség

Utolsó módosítás: 2019-09-09 11:42:29

A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.