BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

nyelv / language: hu | en
A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Szervetlen kémia labor

A tantárgy neve angolul: Inorganic Chemistry Laboratory Practice

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVESAA301 0+0+4/f 3

A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Dr. Kovács Ilona, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Szieberth Dénes

docens

Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

Kelemen Zsolt

adjunktus

Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

Wagner Ödön

docens

Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

Kovács Ilona

docens

Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

általános kémia, általános kémia labor, általános kémia gyakorlat.

Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:

BMEVESAA209 - Általános kémia labor vagy ekvivalens

BMEVESAA208 - Szervetlen kémia

A tantárgy célkitűzése:

a laboratóriumi gyakorlat során az alábbi témaköröket ismertetjük meg a hallgatókkal: fémes és nemfémes elemek fizikai és kémiai tulajdonságai, az elemek oldhatósága vízben, savban és lúgban. Redox reakciók. Egyensúlyi reakciók. Fontosabb szervetlen vegyületek fizikai és kémiai tulajdonságai. Szervetlen vegyületek oldhatósága vízben, savban és lúgban. Az elemekből levezethető fontosabb ionok és jellemző reakcióik. Anyagismereti feladatok. Egyszerű és összetett elemzési feladatok.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Kovács Ilona

docens

Szervetlen és Analitikai Kémia tanszék

Kelemen Zsolt               adjunktus              Szervetlen és Analitikai Kémia tanszék

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.

Ismeri a kationok elemzési rendszereit (periódusos rendszer, Fresenius rendszer).

Ismeri az anionok elemzési rendszereit (periódusos rendszer, Bunsen rendszer).

Ismeri a szervetlen vegyületek oldhatóságát, oldatba-vitelének lehetőségeit.

Ismeri az anionok és kationok kimutatásának, azonosításának lehetőségeit.

Ismeri a szervetlen vegyületek egymás melletti kimutatásának, elválasztásának lehetőségeit.

Képesség

Képes irányítani és ellenőrizni a vegyipari gyártási és egyéb technológiai folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás szempontjait figyelembe véve.

Képes a gyártás során az előállított anyagok azonosítására.

Képes az előállított anyagok tisztaságának ellenőrzésére.

Képes az előállított, vagy felhasznált szervetlen vegyületek stabilitásának megbecsülésére.

Képes a szervetlen anyagok tárolási körülményeinek eldöntésére.

Képes a gyártás során felhasznált szervetlen vegyületek egymással való reakciójának felismerésére.

Attitűd

Törekszik arra, hogy önképzése a vegyészmérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.

fejleszti az önálló feladatmegoldást

Autonómia és felelősség

Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.

Képes munkáját a környezetvédelmi előírások figyelembevételével elvégezni.

Utolsó módosítás: 2024-04-03 13:57:06

A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.