Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Fizikai kémia I
A tantárgy neve angolul: Physical Chemistry I
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEFKA304 | 3+1+0/v | 5 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Kállay Mihály, egyetemi tanár, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék
A tantárgy előadója:
Dr. Kállay Mihály, egyetemi tanár, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
Matematika: függvénytan, műveletek logaritmusokkal, a differenciálszámítás és az integrálszámítás alapjai, teljes differenciál Általános kémia: általános gáztörvény, Dalton törvénye, sztöchiometria, termokémia.
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
Általános kémia
Matematika A1a - Analízis
A tantárgy célkitűzése:
A tárgy a szakmai törzsanyag része, elméleti és gyakorlati ismereteket szolgáltat a fizikai kémia azon fejezeteiről, amelyeket az „Egyensúly” szóval lehet legjobban jellemezni. Tehát a Fizikai Kémia I-ben nem foglalkozunk a folyamatok sebességével (Ez a Fizikai Kémia II tárgya). Definiáljuk a termodinamikai állapotfüggvényeket, és megtanítjuk ezek használatát a vegyészmérnöki és biomérnöki gyakorlatban. A többkomponensű fázisegyensúlyokat, valamint a kémiai egyensúlyokat a kémiai potenciálok segítségével értelmezzük.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Dr. Grofcsik András, egyetemi tanár, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék
Dr. Kállay Mihály, egyetemi tanár, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok fizikai-kémiai hátterét.
Ismeri a kémiai és vegyipari folyamatokra vonatkozó alapvető elveket, tervezési és irányítástechnológiai eljárásokat.
Ismeri a kémiai és vegyipari folyamatokra vonatkozó alapvető fizikai-kémiai elveket.
Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.
Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működésének fizikai-kémiai elveit.
Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.
Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos fizikai-kémiai mérési és elemzési módszereket.
Képesség
Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz és kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit.
Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz ás kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés fizikai-kémiai módszereit.
Attitűd
Törekszik arra, hogy önképzése a vegyészmérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.
Törekszik arra, hogy önképzése során megértse a vegyipari és általános kémiai folyamatok fizikai-kémiai alapjait.
Autonómia és felelősség
Szükség, lehetőség esetén új szakmai megoldások kidolgozását, bevezetését kezdeményezi.
Szükség, lehetőség esetén új fizikai-kémiai megoldások kidolgozását, bevezetését kezdeményezi.
Utolsó módosítás: 2018-06-14 09:00:44
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.