Dr. Szieberth Dénes, egyetemi docens, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
A könnyűbúvárkodás - mérnöki szemmel
A tantárgy neve angolul: Scuba diving - engineering aspects
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESAA010 | 1+1+0/v | 2 |
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Szieberth Dénes |
egyetemi docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
Középiskolás fizikai, kémiai és biológiai ismeretek
A tantárgy célkitűzése:
A búvárkodás módszereinek és eszközeinek megismertetése, a búvártechnika szerepének és lehetőségeinek bemutatása a környezeti mérésekben és mintavételezésben. Részletes ismereteket ad a könnyűbúvárkodás fizikai és fiziológiai alapjairól, a felszerelés működéséről, a merülést kivitelezhetővé és biztonságossá tevő technikákról. Bemutatja a víz alatti környezetet, a víz alatti természetjárás és a tudományos célú megfigyelések szempontjából egyaránt. A tantárgy felkészít a nyílt vízi alapfokú búvártanfolyam elméleti vizsgájára is.
The aim of the course is to introduce
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Szieberth Dénes |
egyetemi docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék |
|
|
|
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
Ismeri a víz alatti környezetben a búvárra ható fizikai hatásokat és azok fiziológiai következményeit.
Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.
Ismeri a búvárfelszerelések funkcióját, részeit, működését.
Ismeri a kémiai és vegyipari folyamatokra vonatkozó alapvető elveket, tervezési és irányítástechnológiai eljárásokat.
Ismeri a biztonságos búvárkodás módszereit. Ismeri a búvárbalesetek gyakoribb okait, azok elkerülésének módját.
Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.
Tisztában van a különböző víztestek jellegzetességeivel, az azokban végrehajtott merülések módszereivel.
Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.
Ismeri a víz alatti egyszerű mérési módszereket.
Képesség
Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz és kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit.
Képes a különböző könnyűbúvár-felszerelések összeállítására, ellenőrzésére, karbantartására.
Képes alkalmazni a vegyipari és kémiai technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki és biztonsági előírásokat, a folyamatok és berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.
Képes kiválasztani egy adott vízi környezethez megfelelő búvárfelszerelést.
Képes irányítani és ellenőrizni a vegyipari gyártási és egyéb technológiai folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás szempontjait figyelembe véve.
Képes előzetes tervet készíteni egy víz alatti mérés kivitelezéséhez (felszerelés, merülési idő, légzőgáz-szükséglet).
Képes a meghibásodások, technológiai problémák diagnosztizálására, az elhárítási műveletek kiválasztására.
Felkészült a könnyűbúvárkodás gyakorlati ismereteinek elsajátítására.
Attitűd
Törekszik arra, hogy önképzése a vegyészmérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.
Gondos tervezéssel és óvatos, megfontolt viselkedéssel reagál az alapvetően veszélyes víz alatti környezet kihívásaira.
Autonómia és felelősség
Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.
Társaira odafigyelve előre felismeri a lehetséges problémákat és segít azokat megelőzni. Döntéseiért felelősséget vállal.
Utolsó módosítás: 2019-04-25 14:13:00
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.