Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Általános kémia
A tantárgy neve angolul: General Chemistry
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESAA101 | 4+0+0/v | 5 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Nyulászi László, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Nyulászi László |
egyetemi tanár |
Szervetlen és Analitikai Kémia |
Benkő Zoltán |
egyetemi tanár |
Szervetlen és Analitikai Kémia |
Wagner Ödön |
egyetemi docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia |
Szieberth Dénes |
egyetemi docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
Nincs előkövetelmény. A középiskolás kémiai ismeretek közül az egyszerű savak, bázisok, az oxidációfok, a sztöchiometria, a mol fogalma és a középskolai fizkai alapok, gáztörvények ismeretére, melyek összefoglalóan elhangzanak a Bevezető Kémia tárgyban is - számítunk.
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
Nincs
A tantárgy célkitűzése:
A tantárgy célja a hallgatók általános, középiskolábál hozott kémiai tudásának olyan szintre emelése, melyre a kémiai szaktárgyak (szervetlen, szerves, fizikai kémia stb.) alapozhatnak. Így feladat az alapfogalmak definiálása és tisztázása, mintegy a kémiai nyelv alapszókincsének a megismertetése. Az egyes öszefüggések megvilágítása a minimálisan szükséges matematika felhasználásával, inkább kvalitatíve történik. Ez a gyengébb alapokkal rendelkezők számára szintrehozást jelent. A tárgy anyagának elsajátításával egyúttal egy átfogó kép kialakítására törekszünk a kémia legfontosabb jelenségeiről.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Nyulászi László |
egyetemi tanár |
Szervetlen és Analitikai Kémia |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
ismeri a kémiai reakciók alapvető csoportosítását (sav-bázis, redoxi, és a hozzájuk kapcsolódó fogalmakat (pH, elektródpotenciál
Ismeri a kémiai egyensúlyokat, és a reakciósebesség, az aktiválási gát fogalmát
Ismeri a halmazállapotok jellemzőit, a halmazállapotváltozásokat.
Ismeri az anaygszerkezet alapjait
Ismeri a kémiai kötés, a sztöchiometria fogalmait
Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.
Megismeri a legegyszerűbb vegyületeket (egyes savak, bázisko, sók)
Megismeri a periódusos rendszer felépítését, használatát
Képesség
Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz és kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit.
képes a kémiai technológiákban is alkalmazott alapvető kémiai folyamatok megértésére
Képes az alapvető kémiai folyamatok megértésére, a reagensmennyiségek kiszámítására.
Képes a kémiai folyamatokat vezérlő elvek megértésére, és ezek alkalmazására
Képes a korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, új módszerek elsajátítására és bevezetésére, az emberi egészséggel kapcsolatos hatásmechanizmusuk felismerésére.
képes új vegyületek, anyagok tulajdonságainak megismerésére, a tanult rendszerekbe való beillesztésükre.
Attitűd
Törekszik a szakterületén alkalmazott legjobb gyakorlatok, újabb szakmai ismeretek, módszerek megismerésére és alkalmazására.
A szakterület legújabb eredményeit képes megérteni és integrálni a tárgy tanulása során kialakított rendszerbe
Autonómia és felelősség
Utolsó módosítás: 2021-02-05 08:09:42
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.