BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

nyelv / language: hu
A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Vegyészmérnöki alapképzési szak levelező BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Kémiai és bioszenzorok

A tantárgy neve angolul: Chemical and Biosensors

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVESAAL12 1+0+0/f 3

A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

 Dr. Gyurcsányi E. Róbert, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Gyurcsányi E. Róbert

egyetemi tanár

Szervetlen és Analitikai Kémia

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

analitikai kémia, fizikai kémia (elektrokémia), a biokémia alapjai.

A tantárgy célkitűzése:

az analitikai kémia egyik fontos részterületét a kémiai és biológiai szenzorok alkotják. A kémiai szenzorok analitikai jelentősége, hogy nemcsak laboratóriumokban, hanem élő szervezetben és közvetlenül a vizsgálat helyszínén is használhatók, mintaelemzésre, kémiai és biokémiai folyamatok nyomon követésére, illetve szabályozására. Az előadás célja a szenzorok fontosabb típusainak és működésük alapjainak a megismertetése, illetve a fejlesztéshez szükséges interdiszciplináris, integráló szemlélet elsajátítása. Cél továbbá a szenzor technika alkalmazhatóságának a bemutatása különböző, a társadalom számára is fontos területeken, így az orvosdiagnosztikában, környezettudományban és az anyagtudományban.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Gyurcsányi E. Róbert

Egyetemi docens

Szervetlen és Analitikai Kémia

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Képesség

Attitűd

Autonómia és felelősség

Utolsó módosítás: 2016-02-18 10:59:57

A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.